Betong er «ut», tre er inn


Frogner skole sto klar til skolestart. Nytt flerbruksbygg med kultursal og bibliotek skal stå ferdig til jul 2017. Nannestad-beriften Stema rådgivning AS hadde prosjektlydelsen og gikk for et såkalt grønt bygg.

Suksessbedriften Stema har kastet seg på trenden med en mer miljøvennlig byggemetode.

Nannestad-firmaet Stema rådgivning AS er nå i front blant firmaer i landet om å bygge i såkalt massivtre.

Bruken av massive treelementer er relativt ny i Norge. Massiv tre har lavere egenvekt enn tre og stål, noe som gir mindre transportbehov og lavere utslipp av transportrelaterte klimagasser. I tillegg genererer produksjonen av massivtre langt mindre CO₂ enn produksjon av bygningselementer i betong og stål.

Øyvind Løkke
Stema Rådgivning AS bygger nå Ytre Enebakk skole i massive treelementer. Byggemetoden blir mer og mer populær, fortelle salgssjef Øyvind Løkke. Foto: Privat

– Interessen for bruk og bygging med massivtre har økt betydelig de siste årene. Anvendelsesområdene for massivtre-elementer er primært som etasjeskillere, tak og vegger, samt balkonger og svalganger, sier salgs- og markedsdirektør i Stema, Øyvind Løkke og legger til at samtidig som byggemetoden gir miljøgevinst, får man i tillegg en forkortet byggetid.

– Et meget vellykket prosjekt
Stema var prosjektleder for Frogner skole og kultursenter i Sørum som sto ferdig til skolestart i august.

Frogner skole og kultursenter ble bygget tradisjonelt i stål og betong, men har såkalt passivhusstandard som innebærer høyere isolasjonsverdier, tetthet i bygget som er høyere enn vanlig og en mer detaljert energistyring.

– Det var et meget vellykket prosjekt og Sørum kommune var en oppegående oppdragsgiver, og jeg er trygg på at alle er fornøyd med resultatet.

Bygger Ytre Enebakk skole
Nå har Stema prosjektledelsen for Ytre Enebakk skole som nå er under oppføring.

Denne skolen bygges også i massivtre, og i morgen vil Landbruks- og matdepartementet vise fram den bærekraftige byggemetoden til en delegasjon fra Tyskland.

Stema rådgiving endte på 12,3 millioner kroner i driftsresultat før skatt i fjor og hadde en omsetning på 124,8 millioner kroner.

Trevirke også på Bjørkelangen
Også i Akershus’ største skogkommune Aurskog-Høland skal nye Bjørkelangen skole bygges med utstrakt bruk av tre.

Som en av de første kommunene i Norge har Aurskog-Høland inngått en rammeavtale med en egen trekonsulent; Firmaet i Tre AS.

Av Caroline Bjerkland. Publisert 21. september 2017

[divider_padding]