Stema Økern Portal

Har startet byggingen av Nordens smarteste bygg

Prosjektet er ikke bare landets største byggeprosjekt, det skal bli det smarteste bygget i Norden. Byggingen av «Økern Portal» er i gang.

– Utbygger Oslo Pensjonsforsikring legger listen høyt i dette prosjektet. Visjonen er at Økern Portal skal bli Nordens smarteste bygg, sier prosjektdirektør for Økern Portal hos Stema Rådgivning Geir Ingemundsen.

Bidrar til å løfte hele området
Ingemundsen og et team på rundt ti Stema-ansatte, har prosjekt- og byggelederansvar for prosjektet på 84.000 kvadratmeter. Målt i antall kvadratmeter er dette det største byggeprosjektet i fastlands-Norge pr. dags dato. Her reises nå det nye hovedkontoret til teknologigiganten Telia i Norge, men også handels- og kulturarealer, samt et nytt hotell.
– Dette er ikke bare et nytt kontorbygg. Det er et prosjekt som vil bidra til å løfte hele Økern-området. I tillegg til en rekke nye arbeidsplasser vil det også tilføre bydelen en helt ny markedsgate med butikker, restauranter og et nytt hotell. Økern Portal skal være like mye for innbyggerne i området som det er for leietakerne, sier Ingemundsen.
Stema har vært leder for prosjekteringsfasen siden tidlig i 2017. Nå er byggearbeidene i gang, og tiden frem til ferdigstillelse er knapp.
– Telia, som skal leie hele 20.000 kvadratmeter kontorarealer, er den største leietakeren i prosjektet. De skal ta over sine arealer allerede første desember neste år, noe som betyr at vi har 18 måneder på oss til å få prosjektet ferdig. Vi har lagt en god plan og har kontroll på prosjektet, så dette kommer til å gå bra, men det krever god prosjektstyring og svært godt samarbeid mellom de involverte parter, sier Ingemundsen.

Stema Økern Portal

Digital tvilling
Prosjekter av en slik størrelse kan ta nattesøvnen fra selv den mest erfarne prosjektleder. Det er imidlertid ikke størrelsen som er dette prosjektets største utfordring.
– Vi har bygget mange store bygg tidligere, så det har vi god erfaring med. Det som gjør dette prosjektet spesielt er utbyggers smarte ambisjoner, sier Ingemundsen.
Det betyr blant annet at bygget kontinuerlig skal kommunisere med en digital tvilling, slik at driftsansvarlig til enhver tid kan hente ut informasjon fra bygget.
– Det kan være informasjon om hvilke arealer som er effektive, hvilke som ikke er det, lyspærer som er gått og temperaturer som kan heves eller senkes basert på antall mennesker til stede. Dette skal fungere sømløst. Det er en komplisert affære som krever svært høy teknisk kompetanse, sier Ingemundsen.

Utbygger med grønt fokus
Også når det gjelder miljø legger utbygger listen på øverste nivå, og det planlegges for Breeam Excellent-sertifisering og energiklasse A.
– Vi har tenkt miljø fra dag én og i alle deler av prosessen, sier eiendomssjef hos Oslo Pensjonsforsikring, Richard Groven.
Det betyr blant annet at store energikamre skal sørge for 90 prosent av energien til oppvarming og kjøling av bygget. Det legges også opp til et sterkt fokus på vannforbruk og kildesortering av avfall.
– Bygget får også et grønt utseende, med store grøntarealer både i parkrommet og i takets parsellhager, sier Groven.
Alle kontoretasjene har store takhøyder som bidrar til godt inneklima, ekstra rause høyder i fellesetasjene på bakkeplan. Smarte innovative tekniske løsninger, deriblant en egen app for å rasjonalisere en mengde funksjoner. Groven gleder seg over at byggingen av prestisjeprosjektet nå er godt i gang.
– Stema har god kontroll på fremdriften, og det er stort å se bygningskroppene begynne å reise seg, sier Groven.

Tekst Torgeir Hågøy, Distinkt
Foto Torstein Wold

Stema Økern Portal