Norges første flyplassby

Her vokser Norges første flyplassby frem

Vegg i vegg med Vestlandets største kollektivknutepunkt, Bergen Lufthavn Flesland, er Norges første flyplassby i ferd med å vokse frem.

– Bergen Business Park vil bestå av 180.000 kvadratmeter med kontorer og hotell, noe som vil gjøre businessparken til en av de største og mest komplette kontordestinasjonene i Bergen, sier byggherreombud, Stine Sortland, fra Stema.

Regionens største knutepunkt
Den nye kontorparken har en unik beliggenhet, bare 150 meter fra Bergen Lufthavn Flesland. Stema har rollen som byggherreombud i prosjektet og har i tillegg vært koordinator i utførelsesfasen og bistått med teknisk kvalitetskontroll.

– Dette er roller Stema har hatt siden spaden ble satt i jorden i 2015, sier Sortland

Det første som ble ferdigstilt var hotellet, Comfort Hotel Bergen Airport. Hotellet åpnet dørene i 2017 og har allerede etablert seg som en destinasjon på flyplassen.

I 2019 åpnet Expobygget på cirka 7000 kvadratmeter, og høsten 2020 ble Midtbygget på ca. 6000 kvadratmeter overlevert til huseier. Samlede byggekostnader for begge kontorbyggene og hotellet ligger i overkant av 500 millioner kroner (eks. mva.).

Leietakere som allerede har flyttet inn er coworking-giganten Regus, det internasjonale industrikonsernet TTS/MacGregor, IT-selskapet Epsis, samt transportselskapet DVS og Saga System. Bergen Business Park er i ferd med å etablere seg som en viktig motor i det regionale næringslivet på Vestlandet.

– For oss er det spennende å være med på en slik utvikling, sier Sortland.

– Expobygget er i praksis fylt opp med leietakere. I Midtbygget er det fortsatt gode muligheter for de som ønsker å leie moderne lokaler tett på regionens største knutepunkt, sier regiondirektør for byggherre Linstow i Bergen, Arild Bruvik.

Sammen med selskapet Bergen Lufthavn Utvikling står de bak utviklingen av den nye businessparken. Bruvik forteller at noen av arealene i nybygget fortsatt er rålokaler. – Stema hjelper leietakerne med å skreddersy lokalene til deres eksakte behov, sier Bruvik.

Spennende for hele regionen
Utviklingen av Bergen Business Park føyer seg inn i en global trend. Over hele verden ser man at flyplasser går fra å være trafikale knutepunkter til å bli regionale kraftsentra. Den samme utviklingen ser vi nå i Bergen. En utvikling som forsterkes av at det tett på flyplassen også skal bygges flere tusen boliger. Bergen sør vokser både som næringslivsdestinasjon og som et attraktivt sted å bo.

– Utviklingen som skjer rundt Flesland er svært spennende for hele regionen, sier Bruvik.

– Entreprenøren for kontorbyggene er Veidekke.og samarbeidet i prosjektet har fungert svært godt. Prosjektet er levert til rett tid og det har vært få feil og mangler, forteller Bruvik. Dette skyldes ikke minst Stemas representanter i prosjektet.

Norges første flyplassby
Norges første flyplassby